Novosti
Aglomeracija

Projekt Aglomeracija Kutina doprinos je borbi za čišći i zdraviji planet!

Obilježavanje Dana planeta Zemlje ove godine nosi slogan "Planet vs. Plastika", s ciljem poticanja smanjenja upotrebe plastike radi zaštite zdravlja ljudi i planeta te smanjenja proizvodnje plastike za 60 posto do 2040. godine.

 

Plastični otpad postao je globalni problem koji zahvaća gotovo sve dijelove Zemlje. Preplavljenost tržišta jednokratnim plastičnim proizvodima rezultirala je opterećenjem okoliša otpadom koji zagađuje tlo, jezera, rijeke i mora. Vodene i zračne struje prenose fragmente plastike diljem planeta, naglašeno je u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Godišnje u oceane završi 14 milijuna tona plastičnog otpada, uključujući mikroplastiku i plastiglomerate. Mikroplastika je prisutna u svim oceanima te u mnogim životinjskim i biljnim organizmima, dok se plastiglomerati formiraju u stijenama. Mikroplastika se širi okolišem, postaje mikrostanište za bakterije te je pogodna za vezivanje teških metala.

Plastični otpad iz plastične ambalaže i jednokratnih proizvoda zagađuje planet alarmantnom brzinom. Samo u oceanima godišnje završi 14 milijuna tona plastičnog otpada, od kojih 80 posto potječe s kopna. U Europskoj uniji plastika čini između 80 i 85 posto otpada pronađenog u moru i na obali. Predmeti za jednokratnu uporabu čine polovicu, a ribolovni predmeti 27 posto ukupnog količinog plastike.

 

Plastični otpad se širi morskim strujama te može biti nanijet na kopno, razgraditi se u mikroplastiku ili stvoriti gusta područja morskog otpada. Procjenjuje se da šteta za morski okoliš iznosi najmanje 8 milijardi USD godišnje, a emisije stakleničkih plinova povezanih s plastikom mogu narasti na 19 posto globalnog proračuna ugljika do 2040. godine.

Stope recikliranja plastike globalno su niske, s 32 posto recikliranja u Europi, dok se 43 posto plastičnog otpada spaljuje ili suspaljuje, a 25 posto završava na odlagalištima.

Suočeni s ovim izazovima, važno je poduzeti hitne i odlučne korake kako bismo zaštitili našu planetu od daljnjeg oštećenja uzrokovanih plastičnim otpadom.

 

I projekt Aglomeracije Kutina doprinos je borbi za čišći i zdraviji planet! Sva naša nastojanja idu u smjeru očuvanja zdrave vode za buduće generacije, a samim time i zdravijeg okoliša.