Iz medijaMediji

Počeli radovi – ulaže se pola milijarde kuna za vodovod i odvodnju u Kutini

Preuzeto sa vecernji.hr

Izgradit će se i obnoviti 78 km vodovoda i više od 51 km sustava odvodnje.

Proteklog tjedna u prigradskom naselju Gojlo započeli su radovi na EU projektu “Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Kutina”. Spomenuti projekt kutinske aglomeracije vrijedan je više od 500 milijuna kuna (s PDV-om).

Poboljšanje kvalitete života
Otvorenju radova prisustvovali su gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, direktor Moslavine d.o.o. Mijo Šepak, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, zamjenik župana Roman Rosavec, načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović i pročelnik Upravnog odjel za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša Eduard Gelešić.

– Drago mi je što krećemo s našom aglomeracijom kojom će se osigurati voda za naše sumještane te će se u konačnici poboljšati kvaliteta života u našem gradu. Sami projekt je najveći infrastrukturni projekt u gradu Kutini te me raduje njegova realizacija – rekao je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić. Otvorenje radova otpočelo je s radovima na 1. fazi, a izvođač je Aquaterm d.o.o. iz Karlovca. Vrijednost radova iznosi 76,237.089,04 kn bez PDV-a (95,296.361,30 kn s PDV-om). Direktor Moslavine d.o.o. Mijo Šepak podsjetio je na obuhvatnost projekta Aglomeracije.

– Projekt Aglomeracije obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sustava javne odvodnje i javne vodoopskrbe na području aglomeracije Kutina (naselja Repušnica, Kutina, Kutinska Slatina, Šartovac, Husain, Batina, Ilova) kao i ulaganja u sustav javne vodoopskrbe na području koje se nalazi u obuhvatu VP Moslavačka Posavina (naselja Ciglenica, Mikleuška, Repušnica, Kutina, Husain, Batina, Gojlo, Ilova, Zbjegovača, Banova Jaruga, Međurić, Jamarice, Janja Lipa, Šartovac, Brinjani, Stupovača) – rekao je Šepak.

Projekt uključuje izgradnju 49.588 m i rekonstrukciju 28.814 m cjevovoda vodoopskrbe, izgradnju uređaja za kondicioniranje pitke vode Ravnik II, izgradnju i rekonstrukciju sustava javne odvodnje: izgradnju 38.268 m i rekonstrukciju 13.339 m kanalizacijskih kolektora, te nadogradnju uređaja za pročišćavanje. Realizacijom projekta omogućit će se priključenje gotovo 5 tisuća stanovnika na vodoopskrbnu mrežu i 4500 stanovnika na priključenje sustava za odvodnju zajedno sa poslovnim subjektima.

Molba za strpljenje
Župan Ivo Žinić istaknuo je važnost samog projekta za stanovnike Kutine te zamolio mještane za strpljenje i razumijevanje jer su radovi izrazito zahtjevni. Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, u svoje ime, ali i ime resornog ministra Tomislava Ćorića iskazao je zadovoljstvo projektom aglomeracije.

Uz to, dodao je kako je aglomeracija Kutina među najobuhvatnijim projektima od svih aglomeracija jer obuhvaća i rekonstrukciju, ali i kompletnu izgradnju kako sustava vodoopskrbe tako i sustava odvodnje. Upravo je Đuroković označio početak radova na projektu aglomeracije.

– Nakon završetka ovog projekta će oko 92 posto stanovnika s područja aglomeracije Kutina imati pristup javnoj vodovodnoj mreži što je više od hrvatskog prosjeka koji iznosi 86 posto – istaknuo je tom prilikom Đureković.

Preuzeto sa vecernji.hr


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fondaPosredničko tijelo razine 1 MINISTARSTVO GOSPODARSTVA I ODRŽIVOG RAZVOJA gospodarstvo.gov.hr
Posredničko tijelo razine 2 HRVATSKE VODE www.voda.hr
EUROPSKI STRUKTURNI I INVESTICIJSKI FONDOVI www.strukturnifondovi.hr