Moslavina d.o.o. > Informacije > Promo materijali > Kako uštedjeti vodu
Kako uštedjeti vodu ?

1. Kod pranja posuđa ne puštajte vodu da stalno teče. Radije napunite sudoper ili odgovarajuću posudu u kojoj ćete posuđe oprati i natopite prljavo posuđe prije pranja. Ručnim pranjem posuđa trošite i do 80% više vode nego perilica posuđa.

pranje.jpg

2. Skratite vrijeme tuširanja ispod 5 minuta. Tuširajte se umjesto da se kupate u kadi – potrošit ćete i do 50 % manje energije i vode.

Get1Image.jpg

3. Dok perete zube, zatvorite vodu jer tako dnevno po osobi možete uštedjeti i do 5 litara vode.

pranje-zubi1.jpg

4. Pri pranju ruku ne dopustite da voda stalno teče. Tako se dnevno po osobi može uštedjeti i do 10 litara vode.

5.jpg

5. Zatvorite vodu kada šamponirate kosu.

pranje_kosa.jpg

6. Zatvorite vodu dok se brijete.

brijanje.JPG

7. Stavite s vremena na vrijeme vodotopivu boju u svoj vodokotlić. Ako primijetite tragove boje u WC školjci, vodokotlić curi. Utvrdite i uklonite uzrok curenja.

wc-ftd.jpg

8. Ljeti čuvajte boce s vodom u hladnjaku umjesto da otvarate slavinu i puštate da voda teče kako bi bila hladnija.

9. Ako imate individualni vodomjer redovito zapisujte i analizirajte mjesečnu i tjednu potrošnju vode u svom kućanstvu.

vodomjer.jpg

10. Kad provjeravate curenje ili kapanje kućnih instalacija, a imate vrt i okućnicu, ne zaboravite provjeriti i vanjske instalacije. Utvrdite i zapamtite lokaciju glavnog ventila kojim zatvarate vodu u cijelom stanu ili kući. Tako ćete uštedjeti stotine litara vode i spriječiti veću štetu na pokućstvu ako dođe do puknuća cijevi.

pipagh2.jpg

11. Izolirajte dovodne cijevi tople vode. Tako štedite i energiju potrebnu za zagrijavanje, a pri istjecanju je potrebno manje vremena (time i manje vode) da iz pipe počne teći topla voda.

12. Odmah nazovite komunalno poduzeće ako na javnim površinama primijetite istjecanje vode na hidrantima, puknutim cjevovodima ili slično.

puknuce_cijev.jpg

13. U područjima s tvrdom vodom (veći dio Hrvatske) kamenac uzrokuje povećanu potrošnju energije i vode. Naslaga kamenca od 1 mm na izmjenjivaču topline ili bojleru može smanjiti efikasnost uređaja za 10 %.

kamenac_03.jpg

14. Zamijenite brtve na slavinama iz kojih kaplje. Pri kapanju od jedne kapi u sekundi, dnevni gubici su 16,5 litara, a godišnji oko 6000 litara vode. Cijena gumice za brtvljenje je samo 5 kn.

Ceramic-disk.jpg

15. Instalirajte posebne ručice tuša s unutarnjom aeracijom na sve svoje slavine. Na taj način i uz skraćenje prosječnog vremena tuširanja s 9 na 7 minuta godišnja ušteda vode iznosi oko 41.000 litara. Smanjenje potrošnje tople vode možete postići i navrtanjem perlatora na navoj slavine, jer perlator košta oko 7,3 kune, a godišnja ušteda vode na jednom umivaoniku s perlatorom (aeratorom) po osobi iznosi oko 9300 litara.

TUS.jpg

16. Ugradnjom individualnih vodomjera i razdiobom utroška vode prema stvarnoj potrošnji postižu se značajne uštede (i do 40%) jer svatko plaća svoj račun te vodi brigu o stanju slavina, vodokotlića i mijenja svoje navike jer smanjena potrošnja vode rezultira manjim računima.

voduorm.jpg
 
17. Instalirajte štedljive vodokotliće koji mogu zalijevati WC školjku s 5 litara umjesto 9 ili 10 litara. Ovo učinite svakako ako je Vaš vodokotlić stariji od 1993. godine.

kotlic_01.jpg

kotlic_02.jpg

18. Zamijenite perilicu rublja stariju od 10 godina jer je ona uzrok 1/4 ukupne potrošnje vode u kućanstvu. Moderne perilice rublja troše 35-50% manje vode od perilica starih 10 godina i više.

19. Ako rasipate vodu, u isto vrijeme rasipate i energiju. Pumpe gradskog vodovoda pokreću se motorima koji troše električnu energiju.

usteda-vode.jpg

Ovih 19 savjeta odabrani su iz edukativne knjižice “200 EE savjeta” čiji je nakladnik Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj – Projekt “Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj”.