Moslavina d.o.o.
Školska ulica 4, Kutina
tel:  044/691-411
fax: 044/691-414
Nalazite se ovdje: NOVOSTI

 

malaISO22000.jpg

SANACIJA KROVNIH KUPOLA VODOSPREME KUTINA

VODOSPREMA KUTINA

Vodosprema je važan element vodovodnog sustava, a osnovna joj je funkcija:
-osiguranje operativne rezerve vode radi izravnanja oscilacija u potrošnji vode
-osiguranje protupožarne rezerve
-osiguranje sigurnosne rezerve vode za vrijeme prekida dotoka vode u vodospremu
-osiguranje potrebnih tlakova u vodovodnoj mreži definiranjem visinskog položaja vodospreme i razine vode u vodnim komorama u odnosu na potrošača

Vodosprema Kutina je izgrađena 1971. godine prema glavnom projektu  Vodosprema Kutina 2800 m3, lipanj 1968. godine kojeg je izradio IPZ odjel za vodogradnju V-2, Zagreb.

Vodosprema je  puštena u rad 17.9. 1973. godine, nakon otklanjanja svih nedostataka i ispitivanja na vodonepropusnost,(Rješenje broj:012-Up-Io-372/2-71 od 7.12.1973. Zavoda za urbanizam, stambene i komunalne poslove, Općina Kutina).

Kutinska vodosprema se nalazi na uzvisini sa dnom na koti 157,5 m.
Sastoji se od dvije ukopane okrugle vodne komore i zasunske komore između njih.
Vodna komora je pokrivena  kupolom od armiranog betona.

Unutarnje površine vodokomora  i dno komore ožbukane su vodonepropusnom cementnom žbukom. Između temelja zida i ploče  dna vodokomore izrađena je dilataciona rešetka koja je zatvorena bitumenskim kitom.

Iznad kupola nije bio predviđen zemljani nasip( što pojeftinjuje objekt), već je termička izolacija izvedena ugradnjom sloja bitumeniziranog  pluta i aluminijske folije koja reflektira sunčane zrake.

SANACIJA VODOKOMORA

Nakon 16 godina upotrebe vodospreme(1989.) utvrđeno je da vodokomore propuštaju vodu. U rujnu 1989. godine sanirano je propuštanje desne vodokomore, a 1991. propuštanje lijeve. Hidroizolacijske radove je izvela firma iz Kutine Renova Celje, današnja firma Moderne tehnologije Izolacija d.o.o. upotrebom specijalne polimer cementne mase koja ne sadrži klor ili druge za beton i željezo štetne sastojke, niti šteti zdravlju.

SANACIJA KROVNIH KUPOLA

Nakon 35 godina upotrebe vodospreme, zbog velikih oštećenja termičke izolacije njenih krovnih kupola, krajem kolovoza 2008. godine sklopljen je ugovor  za hidrotoplinsku sanaciju sa zagrebačkom firmom Conel d.o.o. Izvoditelj je odmah započeo radove na sanaciji i treba ih izvesti u roku 45 dana od potpisa ugovora.

Sanacija se odvija po fazama:
1. Demontaža dotrajale gromobranske instalacije
2. Skidanje bitumenske hidroizolacije sa aluminijskom folijom s gornje strane, bitumeniziranog pluta i svih slojeva do betonske površine
3. Temeljito čišćenje i pranje krovnih ploha vodom pod pritiskom
4. Mjestimična sanacija površine betona
5. Nanošenje hladnog bitumenskog premaza i bitumenske trake tehnikom varenja
6. Nanošenje bešavne hidrotoplinske pjene tehnologijom spray u 3-4 sloja, ukupne debljie 3,5-4,5 cm. Hidroizolacija se izvodi na cjelokupnoj površini kupole, na kanalu za odvodnju oborinskih voda i na zidu zasunske komore kao kontinuirana multimembranska (3X) izolacija s integriranim toplinskim slojevima.
7. Izvedba mehaničke zaštite ugrađene hidrotoplinske pjene punoplošnim, strojnim nanošenjem spray elastomera airless postupkom debljine 1-1,5 mm.
8. Izvedba UV zaštitne prevlake
9. Izvedba i testiranje nove gromobranske instalacije

Na južnoj kupoli do 19.9. 2008. je završena 6. faza sanacije, a na sjevernoj je 6. faza započela, što znači da radovi teku po planu.

P1010179.JPG

 
Povratak
 
DOKUMENTI  

Anketa  
Jeste li spojeni na sustav vodoopskrbe?
Pošalji anketu  Rezultati ankete

Copyright ©  Moslavina d.o.o. :: Stranice izradio OmniAspect d.o.o. :: Login