Moslavina d.o.o.
Školska ulica 4, Kutina
tel:  044/691-411
fax: 044/691-414
Nalazite se ovdje: NOVOSTI

 

malaISO22000.jpg

SVJETSKI DAN VODA

Ravnik zgrada mala.jpgPrije 14 godina Glavna skupština UN-a svojom odlukom proglašava 22. ožujka Svjetskim danom voda. To je bilo svojevrsno upozorenje da je potrebno mijenjati ponašanje i odnos prema vodi i aktivnije se uključiti u njezinu zaštitu. Kako to nije bilo dovoljno, Deklaracijom od 22. ožujka 2003. na Ministarskoj konferenciji UN razdoblje od 2005. do 2015. proglašavaju međunarodnim desetljećem akcije pod nazivom „Voda za život“. Cilj projekta je da se do 2015. godine prepolovi broj ljudi koji nemaju pristupa zdravoj vodi.

Hrvatska ima dovoljnu količinu pitke vode za svoje potrebe i za više desetljeća u budućnosti. Međutim, svakodnevno smo svjedoci zagađenja površinskih i podzemnih voda. Zabrinjavaju posebno zagađenja crpilišta zbog čega je iz sustava vodoopskrbe hrvatskih gradova moralo biti isključeno više desetaka crpilišta.

Temeljni hrvatski problem vezan za vode je u pročišćavanju otpadnih voda. Oko 52% Hrvatske je priključeno na odvodne sustave, a ipak prvi stupanj pročišćenosti prolazi samo 10%, a drugi stupanj tek 3,8% otpadnih voda.

Stručnjaci su ocijenili da je vodoopskrba u Hrvatskoj u velikoj mjeri zadovoljavajuća i da je dobro što u Hrvatskoj 86% vode u opskrbnom sustavu potječe iz podzemnih, a samo 14% iz površinskih voda jer su podzemne vode sigurniji izvor budući da prolaze proces samočišćenja.

zdenac mala.jpgNa distributivnom području Moslavine d.o.o. ima preko 8500 priključaka. Postotak stanovništva priključenog na sustav javne vodoopskrbe iznosi oko 70% za Grad Kutinu i Općinu Popovača te oko 50% za Općinu Velika Ludina. Voda se crpi na crpilištu Ravnik u Popovači. Dnevno se na pogonu Ravnik preradi između 4500 i 5000 m3 vode koja se putem 245 km vodovodnih cijevi distribuira do krajnjih korisnika. Moslavina d.o.o. svakodnevno ulaže u izgradnju novih cjevovoda s ciljem da što više stanovništva dobije mogućnost priključenja na vodovodnu infrastrukturu. Također, obavljene su brojne rekonstukcije cjevovoda s ciljem da korisnicima omogućimo kvalitetniju vodoopskrbu. Sa željom za još boljom i uspješnijom suradnjom, želimo vam sretan Svjetski dan voda!

 
Povratak
 
DOKUMENTI  

Anketa  
Jeste li spojeni na sustav vodoopskrbe?
Pošalji anketu  Rezultati ankete

Copyright ©  Moslavina d.o.o. :: Stranice izradio OmniAspect d.o.o. :: Login