Moslavina d.o.o.
Školska ulica 4, Kutina
tel:  044/691-411
fax: 044/691-414
Nalazite se ovdje: NOVOSTI

 

malaISO22000.jpg

SMANJENI GUBICI VODE NA EUROPSKIH 15%

Moslavina d.o.o. smanjila je gubitke vode u distributivnoj mreži Moslavine d.o.o. u prvih šest mjeseci ove godine za 5% i sada su na razini 14,87%. Prošle godine gubitak vode u vodovodnoj mreži bio je 20,09%, u to su uključeni i neevidentirani gubici od 1% (ispiranje cjevovoda, pranje vodosprema i rezervoara).

Gubici vode u distributivnoj mreži Moslavine d.o.o. su i ispod ekonomski prihvatljivih gubitaka (26.3%). Prosječan gubitak vode u javnim vodoopskrbnim sustavima u Hrvatskoj kreće se oko 40%. U Europi su prosječni gubici oko 30%, a cilj je gubitke vode smanjiti na 15%. Taj cilj Moslavina d.o.o. već je ostvarila.
Smanjene gubitaka važno je zbog očuvanja prirodnih resursa. Za potrošače je možda još i važnije to što se tako čuva cijena vode, odnosno izbjegava se poskupljenje.

Uspjeh u smanjenju gubitaka vode rezultat je dugogodišnjeg nastojanja Moslavine d.o.o., rekao je direktor mr. Mijo Šepak, “Stalno radimo na detekciji i otkrivanju kvarova i puknuća cijevi, unaprijedili smo nadzor i upravljanje sustava u Ravniku. Očekujemo i nove uspjehe podjelom vodoopskrbnog sustava na zone u kojima će se zatim nadzirati i analizirati tlak, protok i ostali parametri koji ukazuju na curenje vode. Dugoročni je cilj Moslavine d.o.o. gubitke vode u vodoopskrbnom sustavu smanjiti ispod 10%.“, istaknuo je direktor M. Šepak.

Od 2003. g. Moslavina d.o.o. sustavno rješava problem gubitka vode u mreži. Te godine nabavljena je oprema za utvrđivanje mjesta propuštanja Korelator PAL-300 i oprema za mjerenje protoka Fluxus ADM 6725. U prvoj godini korištenja te opreme gubici vode su smanjeni za 8% (sa 42,2% na 34,2%).

Daljinski nadzor distribucije vode Moslavina d.o.o. uvela je 2004. g. Praćenjem potrošnje vode u noćnim satima uočava se povećana potrošnja vode, što je znak curenja, pa radnici Moslavine d.o.o. mogu brzo sanirati uzrok gubitaka.

Suradnja građana važna je u naporima za smanjenje gubitaka vode u vodoopskrbnoj mreži. U količinama vode koje se vode kao gubitak veliki je udjel ilegalnih priključaka na vodovodnu mrežu ili uzimanja vode sa hidranata na distributivnom području. Iz Moslavine d.o.o. zahvaljuju građanima na pomoći u otkrivanju ilegalnih priključaka te ih pozivaju na daljnju suradnju kako bi smanjili gubitke vode.
 
Povratak
 
DOKUMENTI  

Anketa  
Jeste li spojeni na sustav vodoopskrbe?
Pošalji anketu  Rezultati ankete

Copyright ©  Moslavina d.o.o. :: Stranice izradio OmniAspect d.o.o. :: Login