Moslavina d.o.o.
Školska ulica 4, Kutina
tel:  044/691-411
fax: 044/691-414
Nalazite se ovdje: NOVOSTI

 

malaISO22000.jpg

BUDUĆNOST NA RUBU MOČVARE

Svjetski dan vlažnih staništa, 2. Veljače Matica Hrvatska, ogranak Kutina 11. godinu obilježava manifestacijom „Budućnost na rubu močvare“. Domaćini manifestacije su sela u Moslavini na rubu Parka prirode u Lonjskom polju u kojima je dobrim dijelom sačuvana kulturna baština i tradicijskih način života uz Lonjsko polje. Prvi put domaćin je manifestacije grad Kutina, odnosno Kutinsko selo koje dodiruje Park prirode Lonjsko polje. Budućnost na rubu močvare 2012. godine započela je stručnim skupom u Kutini. Prvi put manifestaciji je prisustvovala i otvorila ju ministrica zaštite okoliša. „Nadam se da će ministarstvo biti dobar i koristan parter manifestaciji“, rekla je ministrica Mirela Holy.

P2022750[2].jpg
U Repušnici na području grada Kutina u realizaciji je projekt otvaranja službenog ulaza u Park prirode. Bit će to prvi projekt kojeg će grad Kutina prijaviti za sufinanciranje iz fondova EU. Gradonačelnik Kutine Davor Žmegač istaknuo je kako je u 10 godina manifestacija „Budućnost na rubu močvare“ senzibilizirala javnost i potaknula stanovništvo ruralnih područja i urbanih sredina da žive Lonjskim poljem koje će ostati sačuvano samo ako u njemu budem zadržan i život u skladu s prirodom.

P2022735[1].jpg
Na kraju Kutinskog sela na samoj granici Lonjskog polja smješteno je gradsko odlagalište komunalnog otpada. Sanacija deponije završena je prošle godine te je to od velikog značaja za zaštitu prirode i Lonjskog polja. Moslavina d.o.o. bila je nositelj tog projekta kojeg je poduprlo i Ministarstvo zaštite okoliša. „Zaštićeni su vodotoci, flora i fauna. Kutina sada ima suvremenu deponiju koja nema negativnog utjecaja na Lonjsko polje.“ Rekla je Adrijana Cvrtila predstavljajući projekt sanacije gradske deponije u Kutini. Valerija Hima iz Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje rekla je kako je to izuzetno važan projekt. „U Lonjsko polje vratio se Čagalj koji se često hrani i na odlagalištima otpada. U vodama Lonjskog polja prisutna i riba crnka koja je pokazatelj čistoča voda. Za zaštitu te dvije populacije i zaštitu prirode zato je izuzetno važna sanacija deponije komunalnog otpada u Kutini.“, zaključila je Valerija Hima.

P2022801[2].jpg
U stručnom skupu govorilo se i o razvoju turizma u Lonjskom polju. Nikolina Šćapec iz TZ grada Kutine i Eduard Bogović iz javne ustanove govorili su o turističkim projektima. Lonjsko polje posjetiteljima nudi jedinstven doživljaj prirode, a posebno su dobro prihvaćeni i razni edukativno-turistički programi.

P2022802[2].jpg
Uz stručni skup u Kutini je na otvaranje manifestacije Budućnost na rubu močvare otvorena i izložba „Ptice močvarice“ dr. Srećka Leinera. Lonjsko polje, posljednja velika močvara Europe, stanište je oko 300-tinjak vrsta ptica, a nekoliko vrsta gnjezdi se još samo na novom području. "Be„ močvare nema ptica, a bez ptica nema ni hrane…“ kratko je rekao autor izložbe i pozvao posjetitelje da pogledaju izložbu jer slike govore više od riječi.

 
Povratak
 
DOKUMENTI  

Anketa  
Jeste li spojeni na sustav vodoopskrbe?
Pošalji anketu  Rezultati ankete

Copyright ©  Moslavina d.o.o. :: Stranice izradio OmniAspect d.o.o. :: Login